SVMV

STICHTING SAMEN STERK VOOR DE VERDEDIGNG VAN MENSENRECHTEN EN VLUCHTELINGEN

MensenrechtenRapport over Iran

In een nieuw rapport schetsen de Verenigde Naties een verontrustend beeld van de mensenrechten in Iran. Het heersende regime arresteert activisten en politieke tegenstanders en probeert de vrijheid van meningsuiting de kop in te drukken. Willekeurige arrestaties, folteringen en executies blijken schering en inslag.

Het rapport is van de hand van Asma Jahangir, de Pakistaanse advocate en speciaal VN-rapporteur voor Mensenrechten bij de VN die vorige maand plotseling overleed. Haar rapport over Iran voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties was echter klaar en werd gepubliceerd, ondanks pogingen van Iran om de bekendmaking ervan tegen te houden.

Achteruitgang
In haar rapport schrijft Jahangir dat de toestand in Iran nog verslechterd is sinds haar vorige rapport dat dateert van augustus 2017. "Ondanks beloftes van de overheid, zijn er geen verbeteringen in zicht of worden ze slechts erg traag en stapsgewijs doorgevoerd", stelt ze. De onderzoeker verwijst daarbij naar de talrijke willekeurige arrestaties en opsluitingen, de schendingen van het recht op een eerlijke proces en de toenemende executies.
Jahangir beschuldigt Iran van folteringen en het afdwingen van bekentenissen. In haar rapport roept ze op tot een einde aan brutale lijfstraffen zoals geselingen en amputaties.
Vrijheid van meningsuiting
Het Iraanse regime perkt ook de vrijheden van meningsuiting en vrije vergadering en de toegang tot informatie in, zo luidt het.  De voorbije drie jaar sloot de Iraanse overheid volgens Jahangir bijna zeven miljoen internetadressen af. Journalisten en internetgebruikers werden gearresteerd en familieleden van mensen die werken voor de Iraanse afdeling van de BBC zeggen dat hun familieleden lastiggevallen worden door de autoriteiten. Jahangir pleit voor meer persvrijheid en algemene toegang tot het internet.
Tijdens betogingen in december tegen de corruptie en economische crisis in Iran, werden 450 mensen gearresteerd en kwamen meer dan 20 personen om het leven.

Executies
Vrouwen, religieuze en etnische minderheden zijn het slachtoffer van discriminatie, net zoals homo- en biseksuele mensen, alsook transgenders. "Het islamitische strafrecht criminaliseert relaties tussen volwassenen van hetzelfde geslacht en het land blijft een van de weinige landen dat de doodstraf aanhoudt als straf onder bepaalde omstandigheden", schrijft Jahangir.
bron: De Morgen