SVMV

STICHTING SAMEN STERK VOOR DE VERDEDIGNG VAN MENSENRECHTEN EN VLUCHTELINGEN

Iraanse officials van het regiem vrezen de populariteit van de sociale media

8 Mei 2016 - Twee officials van het Iraanse regiem hebben vorige week op de staatstelevisie hun vrees geuit over het internet en de populariteit van de sociale media onder jonge Iraniërs.
Reza Taqipour, lid van de Hoge Raad voor Cyberspace, bevestigde de hoge aanwezigheid van Iraanse jongeren op de sociale netwerken, in het bijzonder op Telegram.
"Er worden verschillende cijfers en schattingen gegeven voor Telegram, dat momenteel het hoogste aantal gebruikers in Iran heeft.
Officiële statistieken geven 25 miljoen gebruikers aan. Ik heb onlangs gehoord dat  een onofficiële bron het aantal gebruikers (in Iran) op 40 miljoen schat, waarbij dit sociale netwerk wereldwijd slechts 100 miljoen gebruikers heeft,” aldus Taqipour.

Ali Fallah, een ander lid van de Raad, uitte zijn bezorgdheid over de populariteit van internet en sociale media onder Iraanse jongeren.
" De dagen en nachten doorgebracht in cyberspace scheiden ons van de wereld en van de andere mensen. Mensen gaan op internet en kunnen elke kant op die ze willen. Het gebrek aan discipline in cyberspace is een grote zorg. Heden ten dage geven normen en waarden en de privacy een verward en ordeloos beeld," aldus Fallah.

Terwijl hij toegaf dat de politiek van netwerkfiltering ineffectief is geweest, zei hij: "Ik heb zelf deze kwestie vaak uitgelegd: het filteren kan slechts 5 procent van het probleem oplossen."
Om de website filters van het regiem te legitimeren, voegde hij toe: "Alle landen gebruiken high-tec filtersystemen om ongepaste inhoud te verwijderen. Wij moeten deze systemen ook toepassen op onze netwerken”.