SVMV

STICHTING SAMEN STERK VOOR DE VERDEDIGNG VAN MENSENRECHTEN EN VLUCHTELINGEN

ANBI 2017

ANBI 2017
Naam van de instelling
Stichting Samen sterk voor de Verdediging van Mensenrechten en Vluchtelingen (SVMV)?
Het RSIN/fiscaal nummer
RSIN: 8207.06.310
Bezoek adres:
Lange kleiweg 54B
2288GK Rijswijk
Postbus: 11760, 2502AT
Tel: 070 3310 265 mobile Tel: 0664862874
info@svmv,nl
http//www.svmv.nl
KvK:24459407
Bankrekening: NL64INGB 0006288930
Correspondentieadres:
De doelstelling
De stichting komt op voor de belangen van vluchtelingen en mensenrechten in het kader van het internationale recht en de internationale verdragen. We willen levensmiddelen verzamelen en logistiek voor vluchtelingen. Om ons doelen te bereiken organiseren we waar nodig demonstraties, protestactie, bijeenkomsten en symposia.
Beleidsplan
•    Verzamelen levensmiddelen
•    Verrichten alle verdere handelingen die met het vorenstaande in de ruimste zin zijn verbonden cq. Bevorderlijk kunnen zijn.
•    Het organiseren van protestacties, bijeenkomsten, seminars, symposia en demonstraties
•    Rapporteren over en het doen van aanbevelingen op het terrein van mensenrechten, waaronder het jaarlijks rapporteren over de mensenrechtensituatie in Iran.
•    Het adviseren over (concept) wet- en regelgeving en beleid dat direct of indirect betrekking heeft op mensenrechten, onder meer door het organiseren van activiteiten in samenwerking met maatschappelijke organisaties en nationale, Europese en internationale instellingen.
•    Stichting vraagt o.a. de VN internationale aanbevelingen goed te monitoren. de vluchtelingen situatie.
•    Ons structurele doel is vrijheid en democratie voor Iran en bescherming van mensenrechten
De bestuurssamenstelling
De bestuurders bestaat uit  3 personen, Voorzitter,  Secretaris, en Bestuurslid. Door private ze willen hun namen niet op de  site verschijnen.
Het beloningsbeleid
De stichting bestaat uit van de vrijwilligers en niemand ontvangt een beloning.


Voorwoord:
Het jaar 2017 is een zwaar jaar geweest voor Iraniers. De grove mensenrechtenschendingen zijn onverminderd doorgegaan. Hier denken we gelijk aan mevrouw Asseme Jahangir die was aangesteld door de VN als speciale rapporteur voor de mensenrechtensiutaute in Iran. Hoewel zij is oveleed voordat zij haar rapport kon openbaarc maken. Haar rapport dat uitgewerkt was is openbaar gemaakt bij de mensenrechtencommissie vergadering eind oktober 2017.
In haar rapport behandelt zij een reeks aan mensenrechtenschenmdingen die in Iran heeft plaatsgevonden zoals, de brede onderdrukking van etnische en religieuze minderheden in het algemeen en Bahai’s in het bijzonder. Het hoge aantaal executies. Alleen al in de eerste zes maanden zijn er 435 executies uitgevoerd. Zweepslagen, amputatie van ledenmaten. Het onthouden van medische noodzakkelijke zorg aan de zorgbehoevende politieke gevangenen. Vooral vrouwen worden in gevangennissen in mensonterende situatie gehouden. Narges Mohammadi is hier een voorbeeld van, die in de gevangenen zit enkel wegens haar activiteiten voor verbetering van de mensenrechtensituatie in Iran.
In juni 2017 zijn er tenminste 12 journalist, 14 blogger en een aantal activisten opgepakt en gemarteld alleen vanwege hun vreedzame activiteiten. Ook minderjarigen kunnen nog gemarteld en geexecuteerd worden. Iran is in 2017 voor de 64ste keer in de algemene vergadering van de VN veroordeeld voor de schending van de mensenrechten.


Een impressie van wat we van Iraanse asielzoekers te horen krijgen:
“Wanneer je in een land leeft waar geen vrijheid is, waar je geen burgerrechten hebt, je mag niet studeren en/of werken. Je leeft in armoede terwijl je land rijk aan olie en gasbronnen is. Je mag niet kiezen waar je in gelooft of je geloof beleeft zoals jij dat zou willen. Je kan niet eens met je eigen partner op straat lopen zonder dat je keer op keer wordt tegengehouden  om jullie papieren te controleren. Je moet kunnen bewijzen dat jullie getrouwd zijn. Vooral als vrouw is de situatie voor je nog erger en heb je meer problemen om mee te dealen. Beperking of reisverbod of vele andere verboden die je een gevoel van die je een gevoel van tweederangs burger geven. Alsof je een slaaf bent die niets van zelf mag. Als je tegen deze druk gaat protesteren loop je gevaar om srresteert en gemarteld te worden. En niet alleen jezelf maar ook je familie lopen risico. Dit komt alleemaal door een theocratisch regime dat alles geoorloofd vindt om zichzelf aan de macht te houden. De enige weg die voor je nog open blijft is het vluchten en je huis en haard achterlaten.  Je land achtelaten waarin je bent geboren en waar je van houdt en waar al je herinneringen ligt. Uiteindelijk ben je gedwongen om je leven te pakken en op pad gaan naar een onzekere en onduidelijke toekomst. In de hoop dat je ergens op deze wereld de vrijheid vindt.”
Bovenstaande geeft in grote lijnen aan wat we in onze contacten met Iraanse asielzoekers te horen krijgen. We hebben veel pijn aangetroffen bij hen en veel hulpvraag. We proberen door naar hen te luisteren en waar nogelijk hen te helpen, hun pijn enigszins te verzachten en hen helpen zich beter en sneller thuis te voelen in Nederland.

Onze activiteiten in 2017
Gedurende het jaar 2017 we hebben vele bezoeken afgelegd aan asielzoekerscentra en hulp gegeven .
We hebben 40 demonstraties bij het Parlement in Den Haag georganisserd. Daarnaast organiseren we ook een wekelijkse informatiekraam (miez-Ketab) in stadscentrum van Den Haag. En 10 demonstratie hebben we georganiseerd op de Dam in Amsterdam. Deze demonstraties waren georganiseerd rondom de thma’s van; Politieke gevangenen, steun en sollidariteit met de demonstarties van studenten in Iran en de stakingen van de arbeiders. Op deze manier willen we hun stem bij nederlands publiek brengen.
In de loop van het 2017 hebben we via handtekeingsacties zo’n 10000 handtekeningen als steun aan mensenrechten in Iran verzamenled en aan de ministirie van Butenlandse zaken overhandigd. Daarnaast hebben we ook zo’n 10000 flyers gemaakt en verspreidt om het publiek over de mensenrechtensituaie in Iran te informeren.
Viering van de Vrouwendag
Op 4 maart hebben we een dag georganiseerd in Den Haag voor steun aan de vrouwen in Iran. De dag was inclusief een foto tentoonstelling over de mensenrechtenschendingen in Iran.  Daarnaast was er ook een culturele programma. Aan de dag hebben een publiek van meer dan 150 mensen deelgenomen, waaronder Iraanse vluchtelingen en vertegenwoordigers van vrouwengroepen in Nederland. De vertegenwoordigers van de vrouwenorganisaties hebben een toespraak gehouden waarin ze mensenrechtenorganisatiue opgeroepen om Iraans regime onderdruk te zetten om te stoppen met de onderdrukking van vrouwen in vrijlating van vrouwen die in de gevangenissen zitten. De heer Rozenboom, dominee, heeft een toespraak gehouden waarin hij zijn steun uitsprak voor de verbetering van vrouwenrechten in Iran. Mevrouw Nasima een zangres uit India is opgetreden die warm werd ontvangen. Aan het eind van de dag is het eten geserveerd.


Bijeenkomst voor mensenrechten
Op 22 december hebben we nog een bijeenkomst georganiseerd in het zal in Party centrum zaal P Droogleene in Den haag om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in Iran
Een van de Iraanse artsen zei tijdens haar toespraak bij de bijeenkomst dat de mensenrechten in Iran ernstig worden geschonden En mensen hebben nog geen minimaal rechten als het staatsburgerschap, Ondanks het feit dat het regime voor vier en vijftigste keer is veroordeeld in de Verenigde Naties wegens mensenrechtenschendingen, Gedurende twee dagen werden 10 mensen geëxecuteerd in de gevangenissen van het regime, zeven van hen werden geëxecuteerd in de Gohar Khan-gevangenis en een 21-jarige vrouw, de moeder van een 4-jarig kind is, werd geëxecuteerd. Zij riep mensenrechtenorganisaties op om het regime onder druk te zetten om executies te stoppen.
Een van de Iraanse dichters die in Nederland woont, zei in zijn toespraak dat kunst is ook in hek en gevangenis in Iran. Alle gedichten en geschriften van schrijvers worden gecontroleerd door de agenten van het regime, en dit is om kunst te beteugelen. In het eind werd de livemuziek uitgevoerd door een Iraanse jonge kunstenaars.

Een financiële verantwoording

 

31-dec-17

31-dec-16

 

Materiale vaste Activa

0.00

0

vorderingen

0.00

0

Liquide middelen

3.404,45

4.547,77

Totaal

3.404,45

4.647,77

 

 

 

Passiva

 

 

Eigen vermogen

2.204,45

4.147,77

Kortlopende schulden

1200

500

 

3.404,45

4.647,77

Resultaatrekening over:

2017

2016

Ontvangsten

 

 

Ontvangen Giften Donaties en interesse

16.140,64

24.053,34

Overige baten 

0.00

0.00

Totaal 

16.140,64

24.053,34

 

 

 

Lasten

 

 

Projecten en activiteiten

16.174,27

15.469,74

wervingskosten

1.158,19

2.949,62

 

 

 

Totaal besteed aan doelstelling

17.332,46

18.419,36

 

 

 

Kosten beheer en administratie

 

 

Huisvestingskosten

 

0.00

0.00

Afchrijvingen

 

0.00

0.00

Beheerkosten

 

518,33

681,02

Vervoerkosten vrijwilligers

 

0.00

0.00

Fianaciele baten en lasten

 

233,17

185,73

 

 

751,5

866,75

 

 

 

 

Bijzondere baten en lasten

 

0.00

 0,00

Resultaat Stichtingsjaar

 

-1.943,32

4.767,23